• info@ytuhavk.org

SSS

Sıkça Sorulan Sorular

1. Kulübünüzün faaliyetleri nelerdir ?

Geçmiş yıllarda sportif havacılığın çeşitli alanlarında faaliyet gösterse de kulüp olarak son yıllardaki tek faaliyet alanımız yamaç paraşütüdür. Yamaç paraşütü dışındaki alanlar senelere göre değişkenlik gösterebilmekle birlikte güncel bilgi için yönetim kuruluna başvurunuz.

2. Yamaç Paraşütü Başlangıç Eğitimi başvurusunu ne zaman yapabilirim ?

Her eğitim – öğretim dönemi başında yamaç paraşütüne istekli öğrenciler için başlangıç eğitimi açmaktayız. Üniversitemizin açıldığı ilk 2 hafta başvurularınızı yapabilirsiniz. Bu süreç dışındaki başvurularınız için bizimle iletişime geçmeniz gerekmektedir.

3. Yamaç Paraşütü Başlangıç Eğitimi başvurusunu nasıl yapabilirim ?

Üniversitemizin açıldığı ilk 2 hafta kurulan stant, web, forum veya sosyal medya sayfalarımızdan güncel duyuruları takip edip başvurunuzu yapabilirsiniz.

4. Yamaç Paraşütü Başlangıç Eğitimi ‘ne herkes katılabilir mi ?

Başlangıç Eğitimi için belirlediğimiz kontenjan ve kriterler doğrultusunda, belirli sağlık koşullarına uyan her YTÜ mensubu katılabilir.

5. Yamaç paraşütü eğitimleriniz sadece YTÜ öğrencilerine yönelik mi ? Dışarıdan katılım kabul ediyor musunuz ?

Yamaç Paraşütü eğitimlerimiz genel olarak YTÜ öğrencilerine açıktır. Bunun yanında YTÜ mezunları, akademik ve idari personeline de fahri üyelik ile sınırlı kontenjan limitlerinde eğitim verebilmekteyiz. Üniversitesinde aktif havacılık kulübü bulunmayan yamaç paraşütüne istekli öğrencilerin talebini değerlendirmeye çalışıyoruz.

Bu durumlar kulüp yönetimi ile ilgili olmayıp, kulübümüzün bağlı bulunduğu üniversite yönetimi ile ilgilidir. Bu durumlar da senelere göre değişkenlik gösterebilir. Güncel bilgi için duyuruları takip edebilir ya da iletişime geçebilirsiniz.

6. Yamaç Paraşütü Başlangıç Eğitimi için kriterleriniz nelerdir ?

Yamaç paraşütünde kullanılan malzemeler belirli ağırlık limitleri için üretilirler. Dolayısıyla en önemli kriter ağırlıktır. Diğer kriterler için ilgili dönem duyurularını takip ediniz.

Kulübümüzdeki malzeme durumuna göre başlangıç eğitimi için en az 50 kg en fazla 94 kg ağırlıkta olmak gerekir. Bu ağırlık limitlerine yakın ama belirlenen limitin de dışında olan adaylar, kontenjanda boşluk oluşması dahilinde eğitime alınabilecektir.

7. Yamaç paraşütü yapmak için sağlık ve fiziki koşullar nelerdir ?

Kadın – erkek, genç – yaşlı her kesimin uygun koşullarda rahatlıkla yapabileceği bir spordur. Koşmanıza engel teşkil edecek fiziksel engeller, kalp ve omurga rahatsızlıkları, epilepsi, denge bozukluğu vb. bazı rahatsızlıklar bu sporu yapmanıza engel teşkil etmektedir. Belirgin veya şüphelendiğiniz bir rahatsızlığınız varsa lütfen kayıt öncesinde yetkililerle paylaşıp, doktorunuzdan sağlık raporu almayı deneyiniz.

8. Yükseklik korkum var. Yamaç paraşütü yapabilir miyim ?

Kesinlikle evet ! Bu kadar eminiz, çünkü yükseklik korkusu olan eğitmenimiz var 🙂

Yükseklik korkusunda yaşanan boşluk ve tedirginlik duygusu ancak dik bir yerden aşağı doğru baktığınız zaman yaşanır. Yamaç paraşütünde belirli bir eğimden kalkış gerçekleştirildiğinden, uçuşlarda ise etrafı harita gibi gördüğünüzden yükseklik hissi duyulmaz. Psikolojik danışman ve yazar Hüseyin Öztürk, yamaç paraşütündeki kontrollu yükseklik kavramıyla yükseklik korkusunun beyinde farklı kodladığını, bu sebeple yükseklik korkusu olanların da yamaç paraşütüyle uçabildiğini söylüyor.

Yükseklik korkunuzun olması her ne kadar uçmanıza engel olmasa da korkusu olan her bireyin cesaret edebildiği veya yapabileceği anlamı da çıkmamalıdır. Böyle bir durumunuz varsa eğitmenlerinizle bu durumu paylaşınız.

9. Yamaç paraşütü tehlikeli bir spor mudur ?

Yamaç paraşütü, kurallarına uyulduğu ve limitler içinde yapıldığı takdirde güvenlidir. Risk her zaman vardır. Bir işin riskli olması ile tehlikeli olması arasında fark vardır. Bindiğiniz otobüsün kaza yapma riski yok mu?

Önemli olan riski yönetmek ve en aza indirgemektir. Burada insan faktörü devreye girmektedir. Örnek vermek gerekirse; arabalar kaza yapmaz, sürücüler kaza yapar. Uygun olmayan meteorolojik koşullarda ve seviyemize uygun olmayan malzeme kullandığımız zaman kaza kaçınılmaz olur.

Yamaç paraşütü, riski azaltacak tüm önlemler alınarak yapılıyor. Bu şekliyle yamaç paraşütü bir doğa sporudur.

10. Ne kadar yükseklikten atlıyoruz ?

Öncelikle atlamıyoruz ! Yamaç paraşütü ile atlayış yapılmaz, kalkış yapılır. Atlama terimi, paraşüt ( uçak vb ) ile yamaç paraşütünün karıştırılmasından dolayı ve Türk medyasının bilgi yetersizliğinden kaynaklı kamuoyunda bu şekilde kullanılır. Yamaç paraşütü ile başlangıç uçuşları 30 ~ 60 m ‘lik tepelerden gerçekleştirilir. Seviye ilerledikçe yükseklik artar.

11. İlk uçuşlarımızı eğitmen eşliğinde mi yapacağız ?

Hayır. Uçuşlarda tamamen tek başınıza olacaksınız. Eğitmenler, telsiz komutlarıyla sizi yönlendirecektir. Uçuşlardan önce havalanmanızın mümkün olmadığı düz bir zeminde yer çalışması ile kanadı nasıl kontrol edeceğiniz öğretilecek daha sonra uçuşlara geçilecektir.

12. Başlangıç eğitiminin içeriği nedir ?

Öncelikle çeşitli konuların anlatıldığı derslerden oluşan teorik bir eğitim göreceksiniz. Bu eğitim sonunda sınava tabi tutulacaksınız. Sınavdan sonra uygulamalı eğitim yani uçuşlarımızı ( 10 adet alçak tepe uçuşu ) gerçekleştiriyoruz.

13. Başlangıç eğitimimi bitirdikten sonra eğitmensiz uçuşlarımı gerçekleştirebilir miyim ?

Hayır ! Yamaç paraşütü ile uçmak kolay olduğu kadar bir o kadar da riski içinde barındırır. Yamaç paraşütü ile tek başımıza eğitmen desteği olmadan uçuş yapabilmek için belirli bir seviyeye gelmemiz ve tecrübe edinmemiz gerekir. Bu seviye kulübümüzde yaklaşık olarak 2 yıllık bir süreci kapsar. ( Burada tek başımıza uçuştan kasıt komutsuz, kendi sorumluluğumuzu aldığımız uçuştur. )

14. Başlangıç eğitiminden sonra uçuşlar devam edecek mi ?

Bazı kişiler için evet. Başlangıç uçuşlarında gösterdiğiniz performans dolayısıyla uçuşlarınızı devam ettirmenizde hayati risk görünüyorsa uçuşlarınız eğitmen kararı ile durdurulur. Bunun haricinde eğitim seviyeleri arasında bir üst seviyeye geçiş için kontenjan vardır. Gereklilikleri yerine getirdiğiniz zaman kulüp bünyesinde başlangıç sonrası yamaç paraşütü eğitimlerine devam edebilirsiniz.

Öğrencinin herhangi bir aşamayı tamamlaması otomatik olarak bir sonraki aşamaya geçebileceği anlamına gelmemektedir.

15. Yamaç paraşütü uçuşlarında hangi malzemeler kullanılır ?

Kanat ( yamaç paraşütü ), harness ( kuşam ), yedek paraşüt, kask, telsiz ve bot yamaç paraşütü uçuşlarında kullanılan temel malzemelerdir. Bunlardan biri eksik olduğu takdirde uçuş gerçekleştirilmez. Bunların yanında ileri seviye uçuşlar için bazı elektronik malzemeler de mevcuttur.

16. Yamaç paraşütü malzemelerinin fiyatları ne kadardır ? Malzeme alacak mıyız ?

Yamaç paraşütü malzemeleri ithal olduğu için pahalıdır. Takım olarak fiyatı 3000 Euro civarındadır. Yine de bu spor uçmanın en ucuz yoludur.

Kulüp bünyesinde alacağınız başlangıç eğitimi ve diğer aşamalar için bot dışında tüm malzemeler kulüp tarafından karşılanmaktadır. Uçuş malzemesi almanıza gerek yoktur.

17. Uçuşlarda kullanacağımız botlar nasıldır ? Nereden temin edebiliriz ? Fiyatı nedir ?

Yamaç paraşütü uçuşlarında kullanacağımız botlarda bulunması gereken iki önemli özellik vardır. Birincisi bilek koruması olması ikinci özellik ise tabanının darbe / şok emici ve arazi şartlarında güçlü tutunma sağlaması ( örneğin Vibram taban ) gereklidir. Bu özelliklerin yanında bot kumaşının hava geçirgenliği de tercih sebebi olmalıdır. Sıcak havalarda yapılan eğitim faaliyetlerinde yararlı olmaktadır. ( örneğin Goretex )

Uçuşa başlayabilmek için eğimli ve engebeli bir arazide tepeden aşağıya doğru koşmamız gerekmektedir. Bilekleri saran bir bot bu koşuyu daha güvenli hale getirmektedir. Başlangıç seviyesinde zaman zaman sert inişler yapılabilir. Bilek koruması ve darbe / şok emici tabanı bulunan bir bot, bu durumlarda olası burkulmaları ve incinmeleri önlemek adına çok yararlı olmaktadır.

Yamaç paraşütü için özel olarak üretilmiş botlar kullanılabileceği gibi, çeşitli amaçlara yönelik üretilen bilek koruması ve darbe / şok emici özelliği olan botlar da başlangıç eğitiminde yeterli olacaktır. Elinizde bu özelliklerde bir bot yoksa piyasada çeşitli marka ve fiyatlarda botlar mevcuttur. Spor ürünleri satan mağazalar veya internet sayfalarından gerekli araştırmayı yapabilirisiniz.